Skip to main content
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief en krijg 10% korting op je 1e order. Voorwaarden van toepassing.
Duurzame tuinmeubelen

5 redenen waarom tuinmeubels van gerecycled plastic duurzaam zijn

Tegenwoordig wordt er steeds meer gesproken over verstandig en verantwoord omgaan met plastic. Het merk Keter, onderdeel van de Keter Group, investeert al jaren in recycling. Keter is de grootste gebruiker van gerecyclede materialen in de sector. In 2019 bedroeg het aandeel gerecycled plastic meer dan 40 procent, maar het strategische doel van het bedrijf voor de komende vijf jaar is om dit verder te laten groeien naar 55 procent van de totale productie. Producten die goed gemaakt kunnen worden van gerecycled materiaal zijn tuinmeubelen, tuinkussenboxen en tuinkasten. Waarom? Omdat gerecyclede kunststoffen dezelfde eigenschappen hebben als nieuw kunststof, maar met een kleinere milieuimpact. Ze zijn weerbestendig, duurzaam, onderhoudsvrij en worden gekenmerkt door een hoge vormbaarheid. Hier zijn vijf redenen waarom tuinmeubels van gerecycled plastic duurzaam zijn:

1. Het gebruik van gerecycled plastic verkleint de milieuimpact

Afvalscheiding en recycling zijn vandaag de dag een noodzaak. Keter gebruikt veel gerecycled plastic in haar producten. Het voordeel van de productie van gerecycled plastic in plaats van nieuw plastic is dat er veel minder energie kost, het minder CO2 uitstoot en minder water verspilt. Daarnaast produceert Keter enkel producten voor langdurig gebruik, geen plastic producten voor eenmalig gebruik, die tevens aan het einde van hun levensduur volledig recyclebaar zijn. De aanpak dat kunststoffen nooit afval mogen zijn, is de basis van het bouwen aan een circulaire economie.

2. Kunststof tuinmeubelen zijn weerbestendig

Tuinsets, tuinstoelen, ligbedden, tuintafels of tuinkussenboxen staan het grootste deel van het jaar buiten en worden al die tijd blootgesteld aan veranderende weersomstandigheden. Hier speelt (gerecycled) polypropyleen zijn rol heel goed. Dankzij de eigenschappen zijn tuinproducten die ervan zijn gemaakt bestand tegen water, dus rotten of verroesten niet. Het materiaal is ook bestand tegen UV-stralen en temperatuurveranderingen, van lage tot zeer hoge, die we in de zomer kunnen ervaren. Het effect? Kunststof tuinproducten kunnen in principe het hele jaar door buiten staan, ze hoeven niet binnen te worden opgeborgen of met iets te worden bedekt. En het allerbelangrijkste, ze zullen niet vervagen.

3. Gerecycled plastic is sterk en duurzaam

Tuinmeubelen worden meestal vrij intensief wordt gebruikt. Herhaaldelijk zitten en opstaan, verzetten van plaats naar plaats (dit wordt vergemakkelijkt door een laag gewicht), etc. Hieraan moeten minder standaard, maar niet minder intense manieren worden toegevoegd zoals gebruik door kinderen, honden en/of katten. In dit geval is de hoge mechanische sterkte een groot pluspunt van tuinmeubels gemaakt van gerecycled plastic. Hierdoor barsten ze niet, buigen ze niet en brokkelen ze niet af.

4. Plastic is uiterst vormbaar

Gerecycled plastic is, net als nieuw plastic, extreem plastisch. Met behulp van geschikte machines kunnen ze vrij worden gevormd, waardoor nieuwe producten verschillende vormen krijgen met een mooie afwerking. Dit is een functie die eerst wordt gewaardeerd door meubelontwerpers en later door hun gebruikers. De uitzonderlijke vormbaarheid van het materiaal is terug te zien in de moderne Emma loungeset (60% gerecycled materiaal). De Emma loungebank en stoelen zijn gemaakt van plat wicker.

5. Kunststof tuinsets zijn onderhoudsvrij

Graag wijzen we je op nog een voordeel van tuinmeubels van kunststof : het gemak van schoonmaken. Dit geldt voor zowel nieuw plastic als tuinmeubilair van gerecycled materiaal. Kunststof heeft het voordeel dat het geen vuil absorbeert, dus water, een spons en een mild reinigingsmiddel zijn voldoende om het schoon te maken.

Een belangrijk argument voor plastic tuinmeubelen, inclusief gerecyclede, is dat ze in de fabriek nergens mee geïmpregneerd zijn. Bovendien hoeven ze in de toekomst nooit meer geïmpregneerd te worden. Het ontbreken van chemisch beschermende coatings betekent dat er tijdens het reinigen geen chemicaliën met water in de grond terechtkomen.

 

Daytona Ligbed
Daytona Ligbed
undefined

Duurzaam geproduceerd.

We gebruiken innovatieve materialen en toonaangevende technologieën om duurzame producten te bouwen die een leven lang meegaan.